Zeeland en Vlaanderen werken hard aan oplossingen om de uitdagingen van de klimaat- en energietransitie op een goede manier vorm te geven. Een van de speerpunten is het terugdringen van de CO2-uitstoot bij energie-intensieve bedrijven in het havengebied van North Sea Port. De aanwezigheid van grootschalige buisleidinginfrastructuur is een belangrijke randvoorwaarde voor het realiseren van CO2-reducerende projecten.
Het project Clean Underground Sustainable Transport (CUST project) geeft hier concreet uitvoering aan.
Het CUST project onderzoekt haalbaarheid, vormgeving en uitrol van grootschalige buisleidinginfrastructuur in en om het havengebied van North Sea Port. Het levert een bijdrage aan de uitvoering van de ‘Roadmap towards a climate neutral industry in the Delta Region’ van Smart Delta Resources en het Strategisch Plan van North Sea Port. Grootschalige buisleidinginfrastructuur is nodig voor de realisatie van een aantal grote, grensoverschrijdende projecten. Voorbeelden zijn het afvangen, transporteren en hergebruiken/opslaan van CO2, het produceren en distribueren van (groene) waterstof en het inzetten van de restgassen van ArcelorMittal als grondstof voor Dow Chemicals (Steel2Chemicals). Naast het faciliteren van CO2-reductie levert het project ook een bijdrage aan het versterken van de industriële symbiose, het verplaatsen van transportbewegingen van weg/water naar buisleiding, het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid en het versterken van de concurrentiepositie van de bestaande industrie en de daaraan gekoppelde werkgelegenheid.
Het project wordt getrokken door North Sea Port in nauwe samenwerking met Smart Delta Resources, Provincies Oost-Vlaanderen en Zeeland, Stad Gent en de ministeries EZK en I&W (NL). De studie, die door North Sea Port zal worden aanbesteed, kent een begroting van 175.000 euro die met bijdragen van North Sea Port, Smart Delta Resources, Provincie Zeeland, Stad Gent en Ministeries EZK en I&W wordt gefinancierd. Ook de Provincie Oost-Vlaanderen is in de uitvoering betrokken. De voorlopige gunning van de verkenning is recentelijk gegaan naar een consortium van Royal HaskoningDHV, CE Delft, Sitech, en M-Tech.
Voor de studie wordt een klankbordgroep met relevante stakeholders opgezet. Hierin zullen bedrijven zoals ArcelorMittal, Zeeland Refinery, Dow Chemicals, Engie, Gasunie en LS Ned deelnemen. Mocht uw bedrijf interesse hebben in deelname, neem dan contact op met Maarten den Dekker, de verantwoordelijke projectleider.