Op het bedrijventerrein Tech Lane Ghent, campus Eiland, in Zwijnaarde, komt er een Parkgebouw. Dit multifunctioneel gebouw zal gerealiseerd worden door een SPV (in oprichting) bestaande uit POM Oost-Vlaanderen, PMV, UGent en SoGent.
Het parkgebouw moet een belangrijke rol spelen in het opbouwen van een community op het bedrijventerrein. Dit gebouw moet een aangename ontmoetingsplek worden voor de werknemers van de bedrijven en bezoekers van het bedrijventerrein en omvat een open dienstenaanbod, zoals resto, vergaderruimtes, conference-ruimte, … in combinatie met een eigen aanbod aan bedrijfsruimte. Tevens zal in het gebouw de CESPE Innovatie Accelerator gehuisvest worden: een flexibele open onderzoeks- en innovatieomgeving met o.a. chemische labo’s en farmaceutische cleanrooms (CESPE: Centre of Excellence in Sustainable Pharmaceutical Engineering & Manufacturing).

Het gebouw dient door zijn hoogstaande architectuur een landmark te vormen op het bedrijventerrein.
De opdrachtgever heeft hoge ambities voor het parkgebouw die moeten leiden naar een flexibel, futureproof gebouw dat kan inspelen op toekomstige en wisselende noden qua gebruik en regelgeving.
Deze ambities hebben betrekking op:
- duurzaamheid op vlak van onder meer energie-, water- en materialengebruik
- veranderingsgericht en flexibel bouwen
- het streven naar circulair en ecologisch bouwen
- een innovatief beheersysteem
Dit dossier behelst een ‘ontwerp, bouw en onderhouds ’-opdracht (‘design, build & maintain’). Naast de uitvoering van alle bouwwerkzaamheden en onderhoud , omvat dit ook diensten (studies, ontwerp, opvolging, bekomen adviezen, as built-dossier…) waarbij een combinatie van uitvoerder (aannemer) en ontwerper (architecten- en studiebureau, landschapsontwerper, … met een volledige opdracht) samen zal instaan voor het succesvol ontwerpen, uitwerken, coördineren, realiseren (bouwen en opvolgen), attesteren en onderhouden van dit project.
De opdrachtgever start een mededingingsprocedure met onderhandeling, met voorafgaande Europese bekendmaking. De procedure bestaat uit twee fasen: een selectie- en een gunningsfase. De opdrachtgever zal 3 kandidaten selecteren die kunnen deelnemen aan de tweede fase.
TOTAALBUDGET VOOR HET BOUWPROJECT: (exclusief onderhoud, inclusief inrichting CESPE-gedeelte) wordt momenteel geraamd binnen de vork 32.000.000 – 35.000.000 euro exclusief BTW.
BVO: maximaal 13.720 m²
KWALITATIEVE SELECTIECRITERIA
1. Teamsamenstelling
2. Kerncompetenties
- duurzaam bouwen
- BIM en materialenpaspoort
- laboratoira en cleanrooms
3. Referenties
Er worden referenties gevraagd van de architect, studiebureau stabiliteit en technieken, aannemer algemene aanneming, HVAC en elektriciteit. Aan de hand van de gevraagde referenties kunnen de kerncompetenties aangetoond worden.
DOORSELECTIE
Niet alle deelnemers die voldoen aan de selectievoorwaarden zullen worden geselecteerd. De opdrachtgever zal immers enkel de drie (3) best gerangschikte kandidaten selecteren op basis van een verdere doorselectie.
De doorselectie geschiedt op basis van:
- een eigen reflectienota gebaseerd op de ervaring van de architect en de aannemer, in relatie tot de door de opdrachtgever vooropgestelde ambities, (65 punten)
- een eigen reflectienota over hun referenties in verband met energie en technieken, specifiek voor de cleanrooms (35 punten).
GUNNINGSCRITERIA volgen in de tweede fase.
VERGOEDING
De geselecteerde kandidaten die een volledige en regelmatige offerte indienen zullen als bijdrage voor de kosten voor het opstellen van de offerte een forfaitaire, maximale vergoeding van 50.000 euro per kandidaat ontvangen. De weerhouden kandidaat krijgt deze onkostenvergoeding niet, gezien hij vergoed wordt via de opdracht.
AANVRAAG TOT DEELNEMING
De aanvragen tot deelneming worden elektronisch ingediend ten laatste op 7 februari 2022, 17u.