Waterwegen worden nog altijd onderbenut, zeker op het vlak van stadsdistributie. Daar wil het Avatarproject aan verhelpen, door te focussen op het gebruik van autonome, zero-emissie binnenschepen voor stadsdistributie en daarvoor geschikte technologieën te ontwikkelen en te testen. De aandacht ligt daarbij ook op de economische en maatschappelijke haalbaarheid. In het bijzonder zal een case voor Gent worden uitgewerkt. AVATAR staat voor Autonomous Vessels, cost-effective trAnshipmenT, wAste Return.
Projectperiode: mei 2020 – juni 2023
Projectfinanciering: Het project wordt gecofinancierd door de Europese Unie via het EU Interreg North Sea Region 2014-2020 programma (European Regional Development Fund)
Projectbudget: totaal 1,89 miljoen euro, financiering (ERDF) 0,95 miljoen euro
Projectfocus
- Ontwikkeling van (autonome tot automatische) prototypes van vaartuigen;
- Ontwikkeling van concepten van monitoring en controle op afstand;
- Ontwikkeling van use cases en business cases in de context van stadsdistributie;
- Analyse van het politieke en wettelijke kader dat van belang is voor de ontwikkeling en het gebruik van autonome schepen;
- Uitvoeren van piloottesten.
Projectpartners en geassocieerde partners
Het consortium bestaat uit 7 partners uit 3 landen (Duitsland, België en Nederland) en brengt wetenschappelijke en economische actoren samen.
Projectpartners
- POM Oost-Vlaanderen (projectcoördinator)
- Logistics Initiative Hamburg, DE
- KULeuven, BE
- University of Oldenburg, DE
- Opleidingscentrum voor Hout en Bouw vzw, BE
- E. Van Wingen NV, BE
- TUDelft, NL
Daarnaast ondersteunen verschillende geassocieerde partners het project:
- Free and Hanseatic City of Hamburg, Ministry of Economics and Innovation
- Digital Hub Logistics Hamburg
- Maritime Cluster of Northern Germany e.V
- ERTICO – ITS Europe
- Metropoolregio Rotterdam The Hague
- The Vlaamse Waterweg NV
- Urban Waterway Logistics
- Koedood Marine Group
- DEMCON Unmanned systems
- Innovation Quarter
Projectinhoud
De onderbenutting van waterwegen in de Noordzeeregio, in het bijzonder in de stedelijke omgeving, biedt opportuniteiten voor technologische innovaties. Dit project heeft als doel om zero-emissie automatische schepen te ontwikkelen die zorgen voor de belevering van steden tussen een verdeelcentrum buiten de stad en de binnenstad. Hierbij wordt ernaar gestreefd om goederenstromen die vandaag via de weg verlopen, in de toekomst via het water te transporteren (last mile). De aandacht ligt op de verdeling van gepalletiseerde goederen en afval retourstromen.
De gemiddelde externe kost (congestie, ongevallen, luchtvervuiling, klimaat, geluid,…) bedraagt 3,9 eurocent/tkm voor binnenvaart, terwijl dit voor het wegvervoer 70% hoger is (CE DElft, 2018). Niettemin blijkt dat het inzetten van kleine schepen (< 300 ton) momenteel niet economisch rendabel is; dat heeft ertoe geleid dat 12% van de kleine schepen (CEMT I-II) vernietigd werden in het laatste decennium. Het is namelijk zo dat bemanningskosten tot 60% van de totale kosten uitmaken (Verberght, E., 2019; Sys, C. and Vanelslander, T, 2011). In deze context zou een automatisering kunnen leiden tot een duurzaam en economisch rendabel concept.
Het AVATAR project gaat in op deze uitdagingen door in te zetten op het ontwikkelen, testen, evalueren van geschikte technologieën en businessmodellen voor stedelijk autonoom zero-emissie transport via waterwegen. Op die manier gaat het project dieper in op het economisch potentieel van schepen voor stedelijke distributie via de waterweg, het verhogen van de beschikbare oplossingen voor automatisering en het opzetten van duurzame beleveringsmodellen voor stedelijke distributie en afvalbeheer.
Hier vind je AVATAR-informatie op de websites van de projectpartners
Contact: tom.pauwels@pomov.be
