Danny Vanrijkel | | 09 267 86 48 | 0498 17 77 43
dr. Tom Pauwels | | 09 267 86 53 | 0472 78 43 70
waar kennis werkt
Danny Vanrijkel | | 09 267 86 48 | 0498 17 77 43
dr. Tom Pauwels | | 09 267 86 53 | 0472 78 43 70
De POM heeft in de loop van de jaren expertise opgebouwd in het inschrijven op, uitvoeren en/of coördineren van logistieke, al dan niet grensoverschrijdende projecten. Een bloemlezing.
Dienst Landbouw en Platteland van de Provincie Oost-Vlaanderen heeft als doelstelling een pilootproject uit te voeren waarbij de focus ligt op het optimaliseren van de logistiek in de korte keten. Om te komen tot de selectie van een geschikt pilootproject, zijn een aantal voorbereidende stappen nodig. Hierbij wordt een analyse gemaakt van bestaande logistieke initiatieven in de G28+ regio en zal door POM Oost-Vlaanderen voorgesteld worden hoe één of meerdere daarvan geoptimaliseerd kunnen worden.
Op basis van beschikbare literatuur worden succes- en faalfactoren geïdentificeerd van bestaande korte-keten-initiatieven. Hierbij kunnen ook diepte-interviews bij stakeholders of initiatiefnemers worden ingezet. De focus ligt op B2C-initiatieven van verse (hoeve)producten.
Bevindingen worden afgetoetst, knelpunten worden geïdentificeerd en verbetermogelijkheden worden geformuleerd. Een inventaris van de meest voorkomende logistieke typologieën wordt opgemaakt. Hierbij wordt gekeken naar verschillende kenmerken van logistiek (zoals bijvoorbeeld het type transport, opslagkenmerken, voorraadbeheer, etikettering).
Een rangschikking van potentiële businessmodellen wordt als eindresultaat opgeleverd, waarbij telkens een bijhorend pilootproject wordt voorgesteld (op basis van praktische haalbaarheid, ecologie, duurzaamheid en kosten). Dienst Landbouw en Platteland kan op basis van deze lijst een pilootproject selecteren.
Neem contact op met Tom Pauwels als u suggesties heeft of als u meer info wenst over dit project.
In een landschap waar afvalstoffen steeds méér grondstoffen worden, ontstaan er een aantal interessante businessopportuniteiten voor recyclageparken. De POM heeft hiervoor een marktstudie uitgevoerd. Samen met IVM (ivmmilieubeheer.be) werden twee pilootprojecten geselecteerd: inzameling van pvc op recyclageparken en het project ‘Red ons!’.
Projectpartners zijn OVAM, IVM, KULeuven, Kringwinkel Meetjesland en Kringwinkel Ateljee.
Interesse? Neem contact op met Tom Pauwels voor alle details over het project.
Zijn optimalisatie en kostenbesparing mogelijk bij de organisatie van de logistiek in de sierteelt? De POM lijstte mogelijke acties op die de logistiek in de sierteelt, op korte en lange termijn, efficiënter kunnen maken.
De resultaten van het onderzoek kunt u raadplegen in een uitgebreid rapport. Uit literatuurstudie en interviews bij stakeholders blijken samenwerking, bundeling van goederenstromen en digitalisering belangrijke werkthema’s te zijn. Een goede kennis van de logistieke kost kan telers overtuigen hun transport anders te organiseren. Digitalisering zal hierbij in de toekomst hulp bieden: zo kunnen logistieke online platformen optimalisaties zoeken bij het vervoer van vrachten. Lees hier een samenvatting van het rapport.
Op 4 december 2018 werden de resultaten van het onderzoek voorgesteld en gaven sprekers uit de sector hun mening over logistiek en digitalisering in de sierteeltsector. Alle presentaties van de studiedag vindt u hier.
Het onderzoek ‘Logistiek in de sierteeltsector. Vaststellingen en aanbevelingen voor Oost-Vlaanderen’ werd uitgevoerd door de POM in opdracht van dienst Landbouw (Provincie Oost-Vlaanderen) en in samenwerking met AVBS (beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening).
E-commerce speelt een steeds grotere rol in ons leven, zowel in de privésfeer (B2C) als in het bedrijfsleven (B2B). Vooral voor B2B is het belangrijk dat de achterstand van Belgische bedrijven niet vergroot. Tegen deze achtergrond voerden we een onderzoek uit omtrent e-commerce in de sierteeltsector.
De focus lag daarbij op online aanbodplatformen. Op dergelijke platformen kunnen siertelers hun aanbod online inbrengen, en dit aanbod kan geconsulteerd worden door verschillende professionele kopers.
De POM onderzocht op welke manier meer Oost-Vlaamse siertelers gebruik kunnen maken van e-commerce via bestaande online aanbodplatformen. Het rapport kunt u hier lezen.
Naast de POM waren ook de Provincie Oost-Vlaanderen, Strategisch Project Glastuinbouw en AVBS partners in dit project .
Het Interregproject Grenzeloze Logistiek was een samenwerking tussen twaalf projectpartners uit de grensregio Vlaanderen-Nederland, met de bedoeling deze regio te helpen uitgroeien tot dé logistieke draaischijf van Europa. Het project liep tussen 2011 en 2014 en zette de logistieke bedrijven in de grensregio aan tot samenwerking. De totale projectcoördinatie was in handen van de POM.