Op 22 november werd door CAPTURE (Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery) de CAPTURE-accelerator gelanceerd. Dit initiatief komt vanuit het CAPTURE-platform, een samenwerking van professoren uit verschillende UGent-faculteiten met zowel Vlaamse als internationale private en publieke partners. Intussen kan iedereen die relevant is in de grondstoffenrecyclage deel uitmaken van het onderzoeksplatform.
CAPTURE wil bijdragen aan het vermarkten van nieuwe ontwikkelingen rond grondstofhergebruik. Plastic, vervuild water en CO2 worden immers niet langer als afvalproducten maar als grondstoffen beschouwd. Het is de bedoeling om in de CAPTURE-accelerator de samenwerking tussen de industrie, de kennisinstellingen en het beleid te stimuleren met als doel om Vlaanderen te laten uitgroeien tot wereldspeler in grondstofhergebruik.
Samengevat wil het CAPTURE-initiatief het volgende realiseren:
- Een Vlaanderen-wijd netwerk installeren met sterke internationale vertakkingen dat uitmuntende expertise samenbrengt rond grondstoffen hergebruik.
- Een gebouw optrekken waarbinnen enerzijds mensen met complementaire kennis en de infrastructuur worden samengebracht en anderzijds de nodige ruimte aanwezig is voor de demonstratie van integrale oplossingen voor grondstoffenhergebruik.
- Fungeren als one-stop-shop in Vlaanderen voor bedrijven en overheid.
- Bedrijven, ihb startups, die willen groeien in het segment rond de recuperatie van grondstoffen ondersteunen via expertise, toegang tot uitmuntende R&D en upscaling infrastructuur, begeleiding en flexibele huisvesting.
- De creatie van businessplatformen voor een nauwe interactie met de industriële stakeholders.
- Het opzetten van een adviesraad bestaande uit grote ondernemers en beleidsmakers.
7.000 m² mogelijkheden
CAPTURE zal zo stoelen op een bestaand netwerk in grondstoffenhergebruik, in samenwerking met verschillende van de grootste bedrijven in de Gentse regio en Vlaanderen. De nieuwe financiering laat toe om zijn activiteiten te integreren en efficiënter te maken, alsook deze verder uit te bouwen in het 7.000 vierkante meter groot ontmoetings- en incubatiecentrum. Dit gebouw moet zorgen voor een snelle doorstroming van de kennis naar de praktijk. De bouw van CAPTURE-accelerator is gepland voor augustus 2018, in het Gentse wetenschapspark op Eiland Zwijnaarde. Het gebouw zal een enorme technologiehal, demo-infrastructuur, gemeenschappelijke laboruimtes en werkplaatsen omvatten. Een deel van het gebouw wordt eigendom van het Incubatie- en Innovatiecentrum Universiteit Gent (IIC UGent ). IIC UGent heeft jarenlange ervaring met begeleiding en huisvesting van spin-offs.
Europese en regionale steun

Gedeputeerde Martine Verhoeve, voorzitter van de POM Oost-Vlaanderen, tijdens de lancering van Capture.
Naast investeringen van de UGent en IIC UGent kan CAPTURE rekenen op steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Vlaamse regering en de Provincie Oost-Vlaanderen. In totaal gaat het om een investering van ongeveer 15 miljoen euro (1,5 miljoen UGent, 4,5 miljoen IIC UGent, 4,8 miljoen EFRO, 3,9 miljoen Vlaamse regering, 0,5 miljoen Provincie Oost-Vlaanderen).
Het onderzoek rond grondstoffenhergebruik krijgt hierdoor een boost in een wereldwijd unieke infrastructuur. Milieubedrijven, KMO’s en industriële concerns krijgen bovendien de ruimte om nieuwe activiteiten rond grondstofhergebruik te ontwikkelen.
Voor alle info over CAPTURE: capture-resources.be