dr. Linda Verdonck | | 09 267 86 33 | 0498 17 77 45
We werken mee aan innovatieve projecten
CARBON2VALUE
In het Interreg 2 Zeeën project CARBON2VALUE onderzoeken zes partners (ArcellorMittal, Lanzatech UK, Dow Benelux, Stichting PPP Institute for Sustainable Processtechnology, Université de Lille en POM Oost-Vlaanderen) de kwaliteit van de gescheiden gasstromen en demonstreren hun bruikbaarheid voor verdere toepassingen. Het project maakt deel uit van een portfolio van technologieën om gezuiverde CO en CO2 om te zetten in vermarktbare chemische bouwstenen (o.a. ethanol). Hierdoor zouden de CO2-emissies van de staalindustrie met 35 tot 45% worden gereduceerd.
CCU-HUB: uitbouw van een hub voor CO2-afvang en hergebruik in het Gents havengebied
‘CCU’ als antwoord van de industrie op de klimaatuitdaging
De industrie speelt een belangrijke rol in de ambitie om Vlaanderen tegen 2050 CO2-neutraal te maken. De sectoren die de meeste CO2-uitstoot vertegenwoordigen – de chemie-, raffinage- en staalsector – staan voor een grote uitdaging, want CO2-emissies zijn inherent verbonden aan sommige van hun industriële processen en dus moeilijk te elimineren.
Sinds enkele jaren ontwikkelen er zich echter technieken waarbij de CO2 die vrijkomt bij industriële processen, wordt ‘gerecycleerd’. De CO2 wordt eerst afgevangen, vervolgens gezuiverd en aan de hand van hernieuwbare energie – via de productie van waterstof – omgezet in waardevolle toepassingen. Dit noemt men CCU: Carbon (‘CO2’) Capture (‘captatie’) and Utilization (‘gebruik’). Zo is CO2 geen afvalstroom meer, maar een grondstof voor heel wat waardevolle toepassingen. Het gaat dan om de vervaardiging van o.a. duurzame chemicaliën, groene brandstoffen en bouwmaterialen.
Zo wordt enerzijds reeds uitgestoten CO2 nuttig hergebruikt, en anderzijds wordt nieuwe CO2 uitstoot vermeden, vermits de meeste chemische grondstoffen en brandstoffen momenteel nog steeds een fossiele oorsprong kennen.
Studie naar CCU-hub in het Gentse havengebied
Het Gentse havengebied beschikt over enkele unieke lokale troeven om zo een CCU-hub te worden. Om deze troeven te evalueren en te kaderen in een strategische aanpak nam de POM Oost-Vlaanderen samen met Stad Gent, North Sea Port en de Universiteit Gent én in samenspraak met enkele relevante lokale bedrijven eind 2018 het initiatief voor een verkennende studie.
De resultaten werden in januari 2019 gepresenteerd en in mei 2019 werd een intentieverklaring voor de daadwerkelijke realisatie van deze CCU-hub opgesteld. Deze werd ondertekend door de initiatiefnemers van de studie (POM, NSP, Stad Gent, UGent) en door enkele grote lokale bedrijven (ArcelorMittal, Anglo Belgian Corporation, Alco Bio Fuel, Oiltanking); Terranova Solar, Bio Based Europe Pilot Plant, Cleantech Flanders, Engie, Fluxys, en de speerpuntclusters Catalisti (chemie en kunststoffen) en Flux50 (energie).
Het engagement vanuit diverse hoeken hoeft niet te verwonderen vermits de resultaten van de verkennende studie veelbelovend zijn. Het globale resultaat van deze CCU-hub zou een vermindering betekenen van 647.000 ton CO2 per jaar. Dat is 5% van de jaarlijkse CO2-uitstoot van het grondgebied Gent. We geven alvast een schets van hoe deze CCU-hub er zou uitzien:

Hierbij valt de enorme verwevenheid tussen de verschillende sites al meteen op, waardoor we echt kunnen spreken van een circulaire, geïntegreerde CCU-hub in het Gentse havengebied.
In de integrale studie zijn, naast de technologische en financieel-economische details ook de vervolgstappen te vinden. De POM zal in elk geval als actieve partner blijven optreden om zo de ambitie van een CO2-neutraal Vlaanderen mee te helpen waarmaken.
