dr. Linda Verdonck | | 09 267 86 33 | 0498 17 77 45
Het belang van kennis en innovatie
De ontwikkeling, de verspreiding en het gebruik van kennis is de laatste decennia steeds belangrijker geworden in de economie. De sterkste economische groei wordt gerealiseerd in hoogtechnologische bedrijven en kennisintensieve diensten, zoals opleiding, communicatie en informatica.
Wil onze maatschappij haar competitiviteit en tewerkstelling behouden, dan moet de innovatiekracht van de bedrijven worden verhoogd en is het noodzakelijk om een kennisgebaseerde economie te ontwikkelen. Zeker in Vlaanderen is die stap van levensbelang. Onze grondstoffen zijn immers schaars en de productie met weinig toegevoegde waarde dreigt naar lagelonenlanden te verhuizen.
Een kenniseconomie is een bron van welvaart en werkgelegenheid. Daar zijn de Europese, federale, Vlaamse en provinciale overheden het over eens. Daarom wil de POM de kennissectoren in de provincie ondersteunen. Het gaat daarbij om hightechsectoren zoals de (industriële) biotechnologie of ICT, maar ook traditionele sectoren zoals de textielindustrie, die even innovatief kunnen zijn.
Omdat de verspreiding van beschikbare middelen nooit goed is, streeft de POM er in de eerste plaats naar om de bestaande initiatieven te versterken en te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door synergieën en samenwerkingsplatforms te creëren, en door de innovatieve kennisclusters in de provincie alle ruimte te geven om zich te ontwikkelen. Letterlijk, via bedrijventerreinen, en figuurlijk, door zoveel mogelijk drempels weg te werken.
