Van ons totale energieverbruik gaat 60% naar warmte, zowel voor de industrie als voor de verwarming van woningen. Daarvoor gebruiken we nu bijna uitsluitend fossiele brandstoffen. Voor de transitie richting een koolstofarme energievoorziening is de verduurzaming van warmte essentieel. Bovendien gaat er momenteel veel restwarmte verloren. De grote uitdaging is dus om aanbieders en verbruikers van warmte met elkaar in contact te brengen. Voor het structureel koppelen van geïnteresseerde partijen bestaat er nog geen uitgewerkte aanpak. Ook zijn er weinig of geen spelers die zowel kennis als expertise combineren met effectieve ondersteuning. Daarnaast zien private bedrijven niet ten volle de economische haalbaarheid in het uitwisselen van energiestromen.
DOEN: Duurzame Ontwikkeling van Energie Neutraliteit
Het Interreg project DOEN zal een energiemakelaar methodologie uitwerken en testen. Deze zal als een openbare dienstverlening ingezet worden om zo energie-uitwisselingsprojecten sneller tot stand te brengen. Een centrale rol is weggelegd voor een ‘energiemakelaar’. Net als in de immosector zoekt deze naar matches en bemiddelt tussen aanbieders en klanten. DOEN ontwikkelt een draaiboek en een toolbox voor de energiemakelaars zodat zij concreet en gestructureerd aan de slag kunnen.
Om tot een betrouwbare methodologie te komen, zal deze door de projectpartners daadwerkelijk uitgetest worden aan de hand van een gevarieerde reeks van cases. De POM selecteerde het bedrijventerrein Hoogveld Dendermonde als testlocatie. Op dit bedrijventerrein zijn er kansen voor warmte-uitwisseling, is er een groot gasverbruik en zijn er biogasinstallaties aanwezig.
Een andere – grensoverschrijdende – case die binnen DOEN zal onderzocht worden, is de uitwisseling tussen Arcelor Mittal en de kernen van de gemeenten Zelzate en Terneuzen. Ondanks de nabijheid van de havenindustrie wordt de restwarmte hier (nog) niet gekoppeld naar de nabijgelegen dorpskernen. DOEN wil de vraagzijde in kaart brengen en onderzoekt welke impact een uitbreiding van het warmtenet tot Terneuzen zou hebben…
Ook De Wildert in Dongen (NL) vormt een veelbelovende case. Op de Wildert bevindt zich glasfabriek Ardagh Glas en Coca-Cola, één van de grootste bottelarijen van Europa. Een vergistingsinstallatie zou een deel van het gasverbruik van Ardagh kunnen vergroenen waarbij de restwarmte van de glasfabriek gebruikt kan worden om Coca-Cola en de vergister van warmte te voorzien en het digestaat te verwerken tot een biogebaseerd product.
Hebt u ook zicht op opportuniteiten?
Wil uw bedrijf of gemeente ook te weten komen welke interessante opportuniteiten haalbaar zijn voor uitwisseling van warmte of andere reststromen? Dan kan u in de provincies waarin het project DOEN actief is, contact opnemen met een van de projectpartners of rechtstreeks met de projectcoördinator.
Het project is gestart op 1 april 2018 en loopt over drie jaar, tot 31 maart 2021. De steun komt voor 50% uit het Europese Interreg V-programma (thema energie) en krijgt ook cofinanciering van de Provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen.
Projectpartners
Projectverantwoordelijke
Provincie Oost-Vlaanderen, Afdeling Dienst Ruimtelijke Planning
Projectpartners
BOM Business Development & Foreign Investments, Condugo, Kelvin Solutions, Middenbrabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid, ODE, POM Antwerpen, POM Oost-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Provincie Antwerpen, Provincie Zeeland en Stad Gent