Onze CO2-uitstoot moet naar omlaag, en energiebesparing speelt daarin een cruciale rol. Ook kmo’s erkennen stilaan de nood om zuinig om te springen met energie. Toch komen ze er vaak niet toe om energiebesparingsprojecten uit te voeren. Dankzij energieprestatiecontracten (EPC’s) wordt dit een stuk gemakkelijker. Zo’n eerste contract voor een nieuwbouw werd op 28 november ondertekend (bekijk hier de AVS-reportage). Een primeur.
Bij onze kmo’s groeit het bewustzijn rond het belang van de energiekost. Maar de stap naar echte energiebesparingsprojecten wordt toch niet vaak gezet. Bedrijfsleiders worden immers opgeslorpt door hun dagdagelijkse bezigheden, hebben onvoldoende technische kennis en beschikken meestal niet over gespecialiseerd personeel. De sleutel tot energiebesparing ligt dan ook bij het ‘ontzorgen’ van de kmo, om zo implementatie van energiebesparende maatregelen te boosten. Binnen het project ‘ESCO voor Oost-Vlaanderen’ brengt de POM Oost-Vlaanderen de kmo en een energiedienstenbedrijf samen en faciliteert het de opmaak en implementatie van een EPC. In de praktijk betekent dit dat een facilitator de kmo vanaf het begin en gedurende de implementatiefase ondersteunt en begeleidt.
Zo werden er reeds een beperkt aantal EPC’s bij kmo’s uitgevoerd, waarbij het steeds om bestaande gebouwen en installaties ging. Niet om nieuwbouwprojecten. Tot nu: de bedrijven Gedimat De Groote en Houtboerke werkten samen een nieuwbouwproject uit, waarbij een warmtepomp, die warmte onttrekt aan het Gentse kanaalwater, voor de verwarming zorgt. Specifiek voor deze installatie wordt gebruik gemaakt van een EPC. Het gebouw zelf is een toonbeeld van energiezuinigheid.
Wat is een EPC?
Een EPC verschilt fundamenteel van een klassiek contract voor werken of diensten, omdat het aan de klant een contractuele garantie geeft over het energieverbruik, de ‘prestatiegarantie’. Bij een klassiek contract is er geen prestatiegarantie. Zo garandeert een installateur misschien wel de werking van een installatie (bijvoorbeeld verwarming of koeling) maar niet het energieverbruik dat ermee gepaard gaat. Een EPC is echter specialistenwerk en wordt opgemaakt door een ESCO (energy service company). Energiediensten vormen de corebusiness van een ESCO. Een EPC heeft normaal een looptijd tussen vijf en twintig jaar. Onderhoud en herstellingen maken eveneens deel uit van dat contract.
Voorzitter van de POM en gedeputeerde Geert Versnick: “De POM Oost-Vlaanderen werkt actief rond bedrijventerreinen en samenwerking tussen bedrijven. De POM heeft daarbij een brugfunctie maar fungeert evengoed als hefboom. Via het pilootproject ESCO voor Oost-Vlaanderen wordt een beperkt aantal kmo’s met interesse in energiebesparing intensief begeleid en ondersteund door een facilitator. Hoewel het hoofddoel van dit project kennisverhoging is, ben ik verheugd dat dit ook leidt tot concrete EPC’s. Deze cases zullen ongetwijfeld andere kmo’s inspireren.”
Op maandag 28 november 2016 werd bij Gedimat Houtboerke het eerste EPC voor een nieuwbouw ondertekend.
Meer info
An De Schryver, POM Oost-Vlaanderen
T 09 267 86 56
E an.deschryver@pomov.be