Op 18 mei 2016 werd de Cleantech Cluster Regio Gent gelanceerd. De Stad Gent, het Havenbedrijf Gent, de Universiteit Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen, de POM Oost-Vlaanderen en i-Cleantech Vlaanderen engageren zich voor de volgende ambitie: tegen 2030 blinkt regio Gent uit als actief cleantech ecosysteem, een sectoroverschrijdende aanpak op het vlak van energie, materialen, water en mobiliteit. De Cleantech Cluster Regio Gent tekent voor duurzaamheid met daadkracht.
Wat is Cleantech?
Cleantech zijn producten, diensten en processen, die op basis van innovatieve concepten en technologieën, zuinig omspringen met natuurlijke hulpbronnen en de milieu-impact zo laag mogelijk houden.
Robuuste en veerkrachtige cleantech cluster
Duurzaamheid en circulaire economie zijn containerbegrippen, maar in de Gentse regio worden ze gerealiseerd. Tal van bedrijven, kennisinstellingen, overheden, middenveldorganisaties en burgers kiezen resoluut voor dit pad van de toekomst. De regio Gent beschikt dan ook over mooie troeven om een robuuste en veerkrachtige cleantech cluster uit te bouwen.
De partners formuleerden vijf doelstellingen als antwoord op maatschappelijke uitdagingen:
- het stimuleren van vraaggedreven kennisontwikkeling;
- de omzetting van kennis in business cases;
- de verbetering van de randvoorwaarden ruimte, financiering en talent;
- de uitbouw van een dynamische Cleantech Community;
- Regio Gent internationaal bekendmaken als belangrijke speler in een Vlaamse Cleantech cluster.
Een cleantech cluster van wereldklasse
De ambitie is glashelder: tegen 2030 blinkt de regio Gent uit als een robuust en veerkrachtig cleantech ecosysteem. Een duurzaam gebruik van energie, materialen, water en een duurzame mobiliteit is de gangbare norm. Zowel bedrijven als het stedelijke weefsel zijn doordrongen van innovatieve, duurzame concepten en technologieën. Als hoogwaardige cluster trekt de regio Gent nieuwe bedrijven aan.