Op woensdag 28 maart 2018 organiseerden de studenten Logistiek Management LM 2 van HoGent een businesscafé waarop de status van alternatieve brandstoffen in de binnenvaart werd besproken. De studenten hebben de voorbije maanden onderzoek verricht naar de huidige stand van zaken in de binnenvaart en de manier waarop men aankijkt tegen het gebruik van alternatieve brandstoffen in de sector. Ze hebben daarvoor meerdere stakeholders en schippers geïnterviewd. Op het businesscafé werden hun bevindingen besproken en hun adviezen voor de opdrachtgevers van dit project ( POM Oost-Vlaanderen en North Sea Port) uit de doeken gedaan.
Met een zeventigtal deelnemers kunnen we spreken van een geslaagd event. Naast de studenten waren ook vertegenwoordigers van coöperatieven, overheid, de binnenschippers en verladers aanwezig. De studenten gingen in discussie met volgende panelsprekers: Henk Schipper (Aqua Navis), Jeroen Dierickx (UGent), Sofie Marivoet (De Vlaamse Waterweg), Alain Devos (CITBO), Lieven Dejonckheere (Kabinet Vlaams minister Ben Weyts) en Fabian De Wachter (Vera Cruz enterprises).
Het doel van het businesscafé was duidelijkheid scheppen over deze materie en de sector een duwtje in de rug geven om het gebruik van alternatieve brandstoffen in deze sector helemaal van de grond te krijgen. De concurrerende transportsectoren maken op dit vlak grote sprongen en staan op het punt de binnenvaart van de troon te stoten wat betreft milieuvriendelijkheid. Dit wil zeggen dat de binnenvaart één van zijn grootste troeven zou kunnen verliezen met grote economische schade als gevolg. Door verschillende belangrijke stakeholders en schippers bij elkaar te brengen, te informeren en te laten discussiëren met elkaar, hopen de studenten een beweging in gang te zetten in de binnenvaartsector.
Bevindingen
Tijdens het businesscafé werden een aantal relevante thema’s en adviezen geïdentificeerd om de overgang naar het gebruik van alternatieve brandstoffen te faciliteren:
- zorgen voor een betere informatiestroom binnen de sector. De communicatie blijkt momenteel stroef te verlopen. Sectororganisaties en de vergroeningsconsulent kunnen hier een rol spelen;
- de wetgeving omtrent het onderwerp verstaanbaar maken voor de spelers in de sector;
- bedrijven stimuleren om over te stappen naar alternatieve brandstoffen;
- nadenken over de rol van verladers (vb. voorwaarden bij het gebruikte type binnenschip) en overheid (vb. kenmerken opnemen in aanbestedingen). Hierbij kan de schipper zijn eigen toekomst verzekeren door iets innovatiefs aan te bieden aan de klant;
- een betere samenwerking stimuleren tussen de stakeholders;
- aanwakkeren van interesse in dual-fuel motoren als overgangsmaatregel;
- fundamenteel onderzoek naar waterstof en het stockeren van elektriciteit promoten als een langetermijnoplossing.
Uit het event is ook gebleken welke rol de POM Oost-Vlaanderen kan opnemen in het verhaal. Enerzijds door het mee helpen opstarten van piloot- en demonstratieprojecten, gekoppeld aan een economische haalbaarheidsstudie. De POM treedt hierbij op als facilitator. Anderzijds door het uitwerken van projectvoorstellen waarin het gebruik van alternatieve brandstoffen een thema vormt. We denken hierbij niet alleen aan Europese financieringsmiddelen, maar kijken ook naar andere financieringsvormen. Een voorbeeld van zo een project is IWTS 2.0 waarbij de focus ligt op het wegwerken van operationele en wetgevende hindernissen die het gebruik van binnenvaart belemmeren (vb. bij een gebrek aan de nodige overslagtechnieken).
Verder kan de POM Oost-Vlaanderen een faciliterende rol uitvoeren door infosessies voor de sector te organiseren.
Tijdens het business café werden volgende presentaties voorgesteld:
Op 15/06/2018 hebben de studenten de finale resultaten gepresenteerd.
Interesse?
Neem contact op met Tom Pauwels
T 09 267 86 53
M 0472 784 370
[wonderplugin_slider id=”2″]